Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2017

Kelemahan Formasi 4-1-4-1 Top Eleven

Imej
Terima kasih kerana sudi bertanya perihal kelemahan formasi 4-1-4-1 bolasepak ni. Tedi akan cuba jawab dengan sebaik dan selurus mungkin.Kepada kekawan yang mahu tahu pasal formasi yang sesuai untuk tewaskan formasi 4-1-4-1 di dalam Top Eleven bolehlah membaca kiriman Tedi yang lalu di capaian bertajuk "Cara tewaskan formasi 4141 Top Eleven"
Formasi 4-1-4-1 adalah formasi bertahan di mana anda perlu memiliki pemain yang boleh menyerap asakan hebat pihak lawan. Ia boleh di-variasi-kan kepada formasi 4-3-3 dan 4-5-1 semasa menyerang.Formasi 4-1-4-1 hanya menggunakan seorang penyerang, jadi anda perlu menggunakan hantaran bola jauh untuk menghantar bola kepada penyerang. Jika anda ada pemain sayap yang laju dan boleh naik ke atas dengan cepat maka anda boleh gunakan hantaran bola pendek untuk menyesakkan kawasan lawan, tapi jika tidak, maka penyerang anda akan keseorangan menyebabkan peluang menyumbat gol adalah terhad. Penyerang yang tegap, tinggi, dan berkemahiran tinggi diper…

Mahalnya harga tambang Teksi di Nilai

Tadi Master balik dari pejabat beliau di Bangsar South menggunakan LRT dan komuter.Beliau naik LRT di Stesen Kerinchi dan turun di Stesen KL Sentral.Selepas itu beliau naik Komuter menghala ke Seremban. Komuter yang Master naik tadi menuju ke Sungai Gadut iaitu destinasi terakhir Komuter hala Seremban.Master turun di Stesen Nilai kerana ia lebih hampir dengan Salak Tinggi, dan ia ada stesen bas dan teksi.Master mengambil sebuah teksi yang telah usang.Sampai sahaja di Salak Tinggi, Master bertanyakan jumlah tambang. Terkejut juga Master sebab tambangnya RM 20!Master saja ambil teksi kerana nak sokong pekerjaan pakcik-pakcik tersebut, tapi jika inilah peelnya, Master sokong saja penggunaan Uber dan Grab.Mungkin pemandu teksi boleh menuduh pemandu Uber dan Grab menzalimi mereka, tetapi mereka harus tanya diri sendiri dahulu adakah mereka menzalimi para pengguna? Mungkin ini adalah hukum karma buat mereka, sunnatullah yang menunjukkan bahawa pemandu teksi di Malaysia takkan selamanya bera…

Dari Kota Bharu ke TBS naik bas Transnasional

Jam 7.30 malamKami bertolak dari Kampung Delima, singgah di Masjid Wakaf Bharu untuk tunaikan solat Isya.Jam 8.20 malamKami sampai di Hentian Bas Tesco Kota Bharu, tapi apabila sampai di depan kaunter Transnasional, ia tutup dengan notis, semua bas dari Kota Bharu kena naik di Stesen Bas Pusat Bandar Kota Bharu.Jam 8.30 malam.Kami bergegas ke sana, Master menelefon Transnasional Kota Bharu dan dimaklumkan bahawa bas kami belum tiba dan dijangka sampai jam 9 malam.Jam 8.40 malamKami tiba di Stesen Bas Pusat Bandar Kota Bharu. Tok Abah meninggalkan kami di situ. Master tunaikan solat Isya di surau stesen tersebut.
Keadaan stesen bas yang menjadi pusat baa Transnasional, Nice, dan City Liner itu agak kecil dan serabut, Kota Bharu tampak memerlukan stesen bas yang lebih sempurna.Jam 9.00 malamBas kami masih belum tiba. Master pergi minum neacafe panas gelas kecil di sebuah restoran Thai. Harga mahal RM 1.80, mentang-mentang dia aja niaga pada masa tersebut.Jam 9.30 malamBas kami sampai. K…

Teruk benar line Celcom di Kampung Delima

Kebanyakan pengunjung rumah Tok Abah semasa beraya di sini rata-ratanya mengeluh sebab line Celcom sangat teruk di Kampung Delima, Wakaf Bharu, Kelantan.Bukannya teruk tahap capaian lemah atau kelajuan internet yang perlahan tapi sehinggakan line internet Celcom sekejap ada sekejap tiada, macam biskut Chipsmore la pula.Apalah teruk benar? Kata liputan Celcom tu terluas di Malaysia, tapi line Maxis okay saja di sini.Ini bukan masalah sekali-sekala. Ini masalah yang berlaku saban hari.Malahan rangkaian Webe pun terjejas kerana Webe menumpang rangkaian Celcom.Mungkin penduduk kampung di sini masing-masing gunakan Maxis maka mereka tiada masalah. Tetapi bagi orang luar seperti kami ini, masalah rangkaian Celcom yang teruk di Kampung Delima ini amat menyakitkan hati.Come on lah Celcom, investlah sikit, lawan Maxis tu, buat malu kami pengguna Celcom aja. Kalau Celcom luaskan rangkaian nya ke sini, bukan penduduk kampung ni saja dapat manfaat tetapi pelanggan Celcom yang berhampiran juga.Ini…

Beli Sony Ultra XA1 di KB Mall

Imej
Hari Rabu hari tu Sony Midvalley call inform stock telefon pintar Sony Xperia XA1 Ultra dah sampai.Tapi pagi Khamis kami dah bergerak balik ke Kelantan, jadi memang tiada rezeki Mommy lah nak beli telefon pintar Sony Ultra XA1 tersebut. Hari ini kami ke KB Mall pula untuk menjenguk Sony centre di sini. Ia terletak di tingkat 1 KB Mall.Sampai saja di KB Mall, jalan sesak dengan kenderaan. Master terus patah masuk ke tempat letak kereta tambahan KB Mall yang terletak beberapa blok bangunan dari pusat beli belah tersebut.Selepas menapak melintasi blok-blok dan kenderaan yang beratur bersesak mencari parking, kami terus tuju tingkat 1.Di Sony KB Mall ketika itu tiada unit telefon pintar Sony Xperia XA1 Ultra dipamerkan. selepas bertanya kepada jurujual, kami dibawa ke kaunter di mana stock telefon pintar Sony Ultra XA1 itu disimpan. Khabarnya ia baru sampai beberapa hari yang lalu.Setelah memastikan ruang storan adalah 64 gb, Master pun okay untuk Mommy membeli telefon pintar tersebut.Kami…

Amy Mastura jadi makcik macam tak sesuai

Imej
Taman Seroja, 10.00 malam.Tedi baru ja sampai di Bandar Baru Salak Tinggi dari Kuala Lumpur. Sekarang ni Tedi sedang menunggu makanan yang dipesan disiapkan oleh pekerja kedai makan Awan Tomyam.Sepanjang hari ni memula kami bawa bayi Aina ke klinik kerana hidungnya habis luka-luka dicakar olehnya. Aina kalau mengamuk memang kerjanya mencakar muka.Doktor cuma bagi ubat sapu dan tak benarkan apa-apa ditampal pada hidung bayi Aina sebab ditakuti akan jadi lebih teruk.Selepas itu kami ke kuarters polis Desa Aman di Kerinchi untuk survey kalau ada pengasuh di sana untuk jaga bayi Aina. Tapi tidak kesampaian. Master adalah berbual dengan makmum di surau di sana dan beliau tinggalkan nombor telefon untuk dihubungi.Selepas berpusing-pusing beberapa ketika di sekitar Bangsar South, kami ke Menara TM a.k.a Menara REbung untuk mengambil barang di sana. Dari Menara TM kami ke Midvalley pula untuk berbuka puasa dan cari telefon pintar Sony Ultra XA1.Tetapi sampai sahaja di sana, Chicken Rice Shop …

Sungkupan Kulit Kuaci

Sekarang tengah berdiri di lobi sekolah kerana sebentar lagi ada sesi fotografi untuk sambutan hari raya yang bakal menjelma.Lama sangat menunggu cikgu besar menyertai kami, Tedi pun ambil kesempatan ini untuk menconteng apa yang patut.Semalam siap sudah kerja-kerja pengubahsuaian bahagian hadapan rumah kami.,Aina pula semalam kurang minum susu. Tak tahulah sebab apa? Nak kata demam, suhu badannya 36 darjah Celsius sahaja.Itu semua cuma sampingan sahaja. Kali ni Tedi nak bercerita pasal kudapan kegemaran Master iaitu kuaci, tak kisahlah sama ada kuaci bunga matahari atau kuaci biji labu.Kuaci komersial yang diminati Master adalah kuaci Hogomas perisa marjerin keluaran Indonesia. Sebelum tu Master makan ChaChi keluaran China tapi selepas makan ChaChi ni badan Master kepanasan dan Master tidak berapa gemar akan baunya yang harum.Makan kuaci dikatakan baik untuk kesihatan sebab ia adalah bijian. Tapi ia perlukan masa lapang yang banyak sebab makan kuaci ni agak leceh.Tapi Master akan kum…

Jangan Pisang Berbuah Dua Kali

Petang tadi selepas tiba dari Bukit Rokan Utara, Tedi menjenguk serai di laman belakang sebab ada pesanan untuk membawanya ke pejabat Master esok.Saja Master bagi serai tu kepada kawan-kawannya kerana serai ni apabila terlalu banyak akan menyebabkan rumpunnya reput mungkin kerana faktor kebasahan dek kurangnya disinari cahaya mentari.Jadi petang tadi semasa Tedi menuai serai yang sesuai, Tedi cabut rumpunan yang mereput sebelum Tedi asingkan kepada serai tua dan anak serai.Anak serai Tedi tanam semula dengan mencucuknya ke dalam tanah bekas tempat asalnya itu.Ketika ini Tedi terfikir pasal peribahasa jangan pisang berbuah dua kali, yang maksudnya takkan perkara yang sama berulang dua kali iaitu selalunya ditujukan kepada perkara buruk seperti ditipu dan sebagainya.Tedi selalu terfikir kenapa dilarang pisang berbuah dua kali? Rupa-rupanya itu bukan larangan tapi satu nasihat dalam bentuk sarcasm kerana orang zaman dahulu amat arif bahawa pisang memang tidak berbuah dua kali!Jadi sambil…

Dari Salak Tinggi ke Bukit Rokan Utara

Semalam kami bergerak pulang ke Felda Bukit Rokan Utara pada jam 2 pagi.Kami bergerak lewat kerana Mommy ada temujanji berurut badan di rumah. Bilik di mana Mommy diurut dipenuhi oleh bunyi sendawa yang mana Tedi tak tahu dikeluarkan oleh siapa... Adakah yang diurut atau yang mengurut?Sesi mengurut badan Mommy itu berlangsung hampir 3 jam. Selesai sesi mengurut, makcik yang mengurut tu tak sebut berapa upah mengurut badan Mommy, sebaliknya menyerahkan kepada Mommy untuk beri seikhlas hati.Kalau nak kira upah seikhlas hati ni, kita kenalah kira berapa upah per jam, barulah senang kira.Selepas itu dalam jam 12 malam, Master pula pergi ke Clean Pro untuk keringkan baju bayi Aina yang telah dicuci.Perjalanan kali ini adalah melalui Lebuhraya PLUS beemula dari Nilai ke susur keluar Senawang.Perjalanan lancar itu tercemar oleh gelagat penunggang motosikal yang menunggang secara berterabur di lebuhraya. Sepanjang perjalanan Master mengekori sebuah Proton Exira yang konsisten pecutannya pada …

Kenal Aweera sebab Caliph Buskers

Selepas berulangkali menonton Romancinta yang dipersembahkan Mojo dan Caliph Buskers di final Anugerah Juara Lagu melalui YouTube, Tedi mula menonton video-video lain yang berkaitan.Ada video pasal asal penglibatan Caliph Buskers dalam persembahan tersebut.Kemudian melarat pula ke video "pertikaman lidah" di antara Aweera dan Edry KRU di mana Aweera lebih banyak menyerang manakala Edry serahkan segalanya kepada peguam.Aweera tak puas hati kerana dia anggap dirinya yang patut dijemput nyanyikan lagu tersebut dengan hujah dia yang membawa lagu tu layak ke final. Padahal pada masa tu dia dah keluar dari kumpulan Mojo.Tedi berasakan perangai Aweera ni bak hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong. Kalau orang dah tak jemput tu janganlah sibuk nak join juga. Hodoh perangai macam tu.Itu komen sebelum persembahan final Juara Lagu, selepas persembahan yang mendapat standing ovation tu, Aweera tampil lagi dengan komen-komen yang bagi Tedi memperlekeh keupayaan Caliph Buskers.Dia kata…

Caliph Busker jadikan Romancinta mahakarya!

Tedi bukanlah peminat lagu-lagu rock. Tedi selalunya menilai sesebuah lagu berdasarkan liriknya yang bermakna.Jika lirik lagu itu berkisar pasal perihal percintaan, Tedi selalunya takkan hiraukannya.Romancinta adalah sebuah lagu yang telah lama diputarkan di corong radio. Tapi tidak pernah mahu mendengarnya kerana penyanyinya yang asal iaitu Aweera agak terjerit-jerit menyanyikannya. Ditambah lagi dengan liriknya yang mengagungkan percintaan agak memualkan Tedi.Tetapi apabila Caliph Buskers membawanya dalam Anugerah Juara Lagu, mereka telah membawa lagu Romancinta ini ke satu tahap yang tinggi iaitu mahakarya. Tiba-tiba sahaja ramai yang mahu menyanyikan lagu Romancinta ini dengan gaya Caliph Buskers.Sebuah lagu yang pada asalnya Tedi dengar hanya terjerit-jerit tiba-tiba sahaja mampu membuatkan Tedi berasa sedih kerana terasa benar Caliph Buskers merayu kepada wanita yang diceritakan dalam lagu tersebut. Sebutannya juga jelas sehingga kita mampu menghayati lagu tersebut dan bukan han…

Blogging dengan ASUS ZenFone dan ASUS keyboard

Salam sejahtera kepada kamu.Alhamdulillah, kini berada di atas katil berbaring sambil menghadap ASUS ZenFone milik Mommy yang telah Tedi daftar akaun Google milik Tedi ke dalamnya sekaligus membolehkan Tedi mencoret kiriman buat interpretZZ.Walaupun agak janggal dengan sistem antaramuka dan papan kekunci jua sistem kamus yang disediakan oleh ASUS ZenFone ini, berjaya jugalah Tedi gunakannya untuk menaip beberapa patah perkataan.Tablet 7 inci ini menggunakan papan kekunci ASUS keyboard yang membolehkan pengguna mendaftar perkataan baru ke dalam kamus. Tedi berasa sistem daftar perkataan ini adalah sangat ketinggalan zaman berbanding dengan papan kekunci Google keyboard yang memberi cadangan perkataan berdasarkan kepada perkataan yang pernah digunakan oleh kita semasa menggunakan produk-produk mereka.Cadangan perkataan semasa menaip dalam aplikasi mobile adalah sangat kritikal bagi Tedi kerana ia mengurangkan taipan yang diperlukan bagi setiap ayat yang dikarang. Almaklumlah, pengguna a…

Animax kini di HyppTV

Imej
Semasa kawan-kawan Mommy datang untuk berbuka puasa di rumah hari tu, ada yang membawa anak-anak.Master hulurkan remote control HyppTV kepada salah seorang kanak-kanak tu untuk mereka layan channel apa yang mereka nak.Sekali mereka buka channel Animax. Terkejut Tedi melihatnya, sebab Tedi tak pernah tahu pun ada saluran Animax dalam HyppTV ni.Mommy kata ia adalah saluran baru di bawah rangkaian SONY.Tedi agak berminat menonton saluran baru ni sebab ada kartun Young Kindaichi, kisah penyiasat muda bernama Kindaichi.Master kata best cerita dia ni sebab ia bagi kita pembayang sebenar berbanding kartun Detective Conan.Tapi selepas beberapa episod menontonnya Tedi mula berasa bosan sebab pertama ialah ceritanya tak pernah habis dalam satu episod, asyik bersambung aja. Lainlah kalau Animax tayangkan cerita Young Kindaichi tu back to back, 24 jam sehari. Malaslah nak tunggu.Lagi satu kartunnya tidak sesuai untuk kanak-kanak, di mana Tedi tengok lukisannya agak menggerunkan.Apa-apa pun, selama…

Beko WMB101433LW: Mesin basuh terbaik bawah MYR 1700

Imej
Beko adalah jenama dari Turki yang menghasilkan banyak produk nilai terbaik dan digemari pengguna. Mesin basuh ini boleh memuatkan 10 kilogram basuhan dan menggunakan motor inverter dengan jaminan 10 tahun. Ia juga mempunyai kitaran basuhan yang serupa dengan mesin basuh berharga 3 kali ganda lebih mahal. Tidak banyak mesin basuh yang menawarkan Basuhan Tangan, Basuhan Sejuk, Jagaan Lembut, Pakaian Bayi, dan juga Duvet Serat sebagai senarai program basuhan mereka, tetapi Beko WMB101433LW memiliki semua program tersebut.Ia berupaya membasuh pakaian seberat 10 kilogram dalam 30 minit dan pakaian seberata 2 kilogram dalam masa 14 minit sahaja.Ciri lain yang menarik perhatian adalah saiz pintunya yang lebih besar berbanding kebanyakan mesin basuh lain.Berdasarkan kepada harganya yang murah dan ciri-ciri yang ditawarkan, anda mungkin menyangkakan mesin basuh ini tidak cekap dalam melaksanakan tugasannya, tetapi, sebaliknya mesin basuh cekap tenaga ini berfungsi dengan sangat baik dan juga s…

Purnama di RnR Seri Kembangan

Ketika ini Tedi berdiri di selusur aluminium kaki lima dari tandas​ ke surau di RnR Seri Kembangan.Kami dari arah Kuala Lumpur menghala ke Putrajaya.Di sini kami berbuka dengan nasi campur gulai resepi dari Kelantan walaupun yang menjaga kedai tersebut adalah orang Indonesia.Terdapat 3 kawah yang menempatkan gulai daging, gulai kambing, dan juga sup daging.Di tepi RnR ini terdapat kawasan hutan yang Tedi percaya adalah tanah UPM. Nun jauh di sana kelihatan bulan terang menjadi penghias latar belakang hutan tersebut.Sebentar lagi kami akan menyambung perjalanan terus pulang ke rumah. Mommy ada temujanji dengan tukabg urut wanita untuk membantunya keluarkan banyak susu badan.Aina pula sejak pagi tadi sudah tiba di kampung di Bukit Rokan mungkin sedang mengamuk mengganggu tok mak dan tok ayah. Bayi Aina masih kerap berak-berak kata tok mak.Suasana di hentian rehat Seri Kembangan ini kembali sunyi selepas sebentar tadi dikerumuni orang ramai yang mahu berbuka puasa.

Mamai

Imej
Malang betul nasib Master, dia kena sound dengan bos sebab dia release skrip yang belum diuji untuk kegunaan penguji di luar. Melompat bos-bos di atas apabila ada beberapa isu dilaporkan semasa persediaan mesin ujian tersebut.Master bukan nak release sangat pun skrip tersebut tapi memandangkan pasukan penguji nak cepat untuk uji mesin tersebut, Master melepaskannya juga. Tambahan pula Master memikirkan pasukan penguji ada pasukan penyokong yang akan membantu jika ada masalah. Itulah yang berlaku, masalah timbul dan pasukan sokongan menjalankan kerja mereka dengan baik.Master meneruskan kerjanya dengan skrip automasi yang belum siap, diuji dan diuji beberapa kali, walaupun ditekan untuk diterbitkan. Sehingga kini dia masih belum sedia melepaskan skrip tersebut tetapi seperti biasa pasukan pengurusan mendesak untuk melepaskannya.Dalam pengalaman kerja, apabila semuanya berjalan lancar, tiada siapa pernah peduli, memandang semuanya enteng. Tapi apabila ada isu yang sebenarnya ada jalan p…

Lebih mobil

Imej
Tentu tuan puan perasan bahawa gaya teks yang Tedi kirim ke dalam interpretZZ sudah berubah.Jika dulu Tedi lebih gemar menaip ayat berjela-jela tapi kini kiriman Tedi lebih ringkas. Kiriman Tedi juga sudah kurang disertakan gambar atau foto.Ini adalah kerana Tedi sibuk dengan kerja sekolah dan juga tolong Mommy dan Master jaga bayi Aina. Tedi telah tidak cukup waktu untuk hadap notebook mencoret kiriman interpretZZ.Kadangkala sahaja Tedi gunakan notebook untuk kemaskini kiriman.berserta gambar. Selebihnya Tedi gunakan aplikasi mobile blogger.

Pot luck buka puasa klik pejabat Mommy

Pada hari Sabtu, 3 Jun 2017 yang lalu, kawan-kawan sepejabat Mommy telah menghadirkan diri ke rumah kami untuk berbuka puasa.Konsep kali ini adalah potluck di mana masing-masing membawa juadah berbuka puasa sendiri. Tedi tak pasti sama ada betul istilah potluck yang Tedi guna tu sebab kalau terjemahan langsungnya berbunyi teko tuah.Selain itu ada kawan Mommy yang memasak di rumah kami.Pelbagai juadah berbuka puasa menghiasi menu kami pada hari itu seperti ayam goreng berempah, ayam mentega berkeju, sotong masak hitam, udang masak lemak cili api, ikan siakap stim limau dan macam-macam lagi. Rugilah orang macam Master sebab dia makan udang masak lemak cili api dan ayam goreng berempah sahaja.Bayi Aina sangat behave pada masa kejadian, dia tidak melalak seperti biasa dan duduk diam dengan orang lain. Tapi kalau dengan Master saja dia akan mula merengek. Ini menyebabkan Tedi berpendapat bahawa bayi Aina ni saja mahukan publisiti. Mungkin dia mahu bermanja dengan Mommy dan Master.

Buli atau dera

Imej
Semalam Malaysia dikejutkan dengan satu berita kadet tentera laut dari UPNM yang mati dengan kesan lebam dan melecur di badan.Mengikut berita mangsa dibuli oleh para pelajar UPNM.Tapi mengikut perbualan dengan seorang pakcik yang bekerja menjaga keselamatan negara Malaysia, ia bukan kes buli sebaliknya kes dera dan bunuh.Beliau berkata sedemikian kerana mangsa bukannya kadet tahun pertama tetapi sebaliknya kadet tahun ketiga. Mangsa sudah dikira seorang senior dan tidak logik untuk dibuli.Kedua kerana faktor suspek yang terlibat melibatkan juga orang luar iaitu pelajar Uniten. Bagaimana pula pelajar Uniten membuli kadet UPNM?Ketiga kerana mangsa mati di luar UPNM sekaligus mewujudkan peluang untuk mangsa didera dan dibunuh di luar UPNM dan bukannya dibuli di UPNM.Keempat kerana pihak Polis Di-Raja Malaysia mengkategorikan kes ini sebagai dera.Suspek dikatakan telah menggunakan seterika wap untuk mendera mangsa selain memukul mangsa dengan alasan untuk memaksa mangsa mengaku mencuri ko…

Proton SAGA BLM tak boleh start kunci terkopak

Imej
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang.Selawat dan salam buat Nabi Muhammad dan juga keluarga baginda dan juga para sahabat.Kisah ini berlaku pada hari Ahad yang lalu di mana kami berada di sebuah kedai hiasan konkrit di Nilai.Hendak dijadikan cerita semasa Master mematikan enjin kereta Proton SAGA BLM transmisi manual kami, kuncinya telah terkopak terbelah dua menampakkan isi perutnya berupa bateri dan litar elektronik. Master mencantumkan kembali kedua-dua belah kunci tersebut dan terus keluar kereta untuk urusan membeli hiasan konkrit untuk diletakkan pada pagar rumah kami yang akan diubahsuai kepada pagar bata.Setelah urusan dan tiba masa untuk kami pupang tiba-tiba sahaja kereta Proton Saga BLM IAFM 1.3 MT itu tidak mahu hidup.Ketika kunci dipulas semua peralatan elektronik hidup tetapi enjin langsung tak berbunyi apa, senyap sunyi macam tiada apa berlaku.Kalau bateri lemah mesti ada bunyi gak, tambahan alarm kereta dan hon semua okay, maka masalah bateri diketepik…